top of page

Duurzaam ondernemen

Samen op weg naar een groenere toekomst

Bij Vecunda streven we voortdurend naar verbetering, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie. Deze principes beschouwen we niet enkel als een trend, maar als een kans om ons bedrijf te versterken en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We werken actief samen met experts en partners uit de sector om nieuwe, duurzamere praktijken te implementeren. Tegelijkertijd streven we naar verbetering van de gezondheid en het welzijn van onze dieren. Dagelijks zetten we kleine stappen voorwaarts, gesteund door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Groene energie

Een groot deel van onze daken hebben we bedekt met zonnepanelen.

 

Hiermee produceren we elektriciteit voor onze eigen behoeftes, maar we produceren meer. Naast onze eigen behoeftes produceren we elektriciteit voor nog ca. 1.900 huishoudens meer.

Groene energie / zonnepanelen
Beter Leven Vleeskuikens

Beter leven

Op ons bedrijf hebben we een belangrijke beslissing genomen om het welzijn van onze vleeskuikens te verbeteren. We houden onze vleeskuikens volgens het "Beter Leven" programma van de dierenbescherming.

​

We zijn begonnen met het vergroten van de leefruimtes van onze kippen, zodat ze meer ruimte hebben om vrij rond te scharrelen en hun natuurlijke gedrag te vertonen.

 

Onze stallen zijn uitgebreid met uitlopen, zodat de kuikens meer ruimte hebben en naar buiten kunnen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Bovendien zijn onze stallen voorzien van moderne, computergestuurde klimaatbeheersingssystemen voor het comfort van de vleeskuikens in alle weersomstandigheden.

Monovergister rundveemest

Geplande realisatie eind 2024

In onze monovergister wordt verse koeienmest verwerkt om biogas en organische meststoffen te produceren. Het vrijkomende gas, een mix van 50-65% methaan en 35-50% koolstofdioxide, moet opgewaardeerd worden naar aardgaskwaliteit en voor de certificering "Groen Gas". Tijdens dit proces worden onzuiverheden zoals waterstofsulfide en ammoniak verwijderd en het methaangehalte verhoogd. Vervolgens wordt het gas gecomprimeerd om het geschikt te maken voor het aardgasnetwerk.

 

Het restproduct van de vergisting, het digestaat, wordt als meststof op landbouwgrond gebruikt. Het voordeel van digestaat ten opzichte van reguliere mest is dat het minder geuroverlast geeft en een homogenere samenstelling heeft, wat de plantengroei ten goede komt.

bottom of page