top of page

Bedrijfsgeschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de grootvaders van de familie Rongen en Peters met een gemengd landbouwbedrijf, inclusief koeien, kippen en varkens. De drie broers, Marco, Arjan en Martien, bundelden hun krachten en besloten om het bedrijf verder te ontwikkelen. Ze vergrootten het aantal melkkoeien en verminderden de vleesveetak. Daarnaast werd de mechanisatietak uitgebreid waardoor meer werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd konden worden.

Door beperkte groeimogelijkheden en rendement in de melkveehouderij hebben de ondernemers zich verdiept in de geitenhouderij. Op dat moment nog een redelijk onbekende sector.

In 2007 begon de eerste melkgeitenhouderijlocatie in Rijkevoort. In de jaren daarna zijn zowel de melkvee-, geiten- als mechanisatietak uitgebreid. In 2021 hebben we ook een vleeskuikenbedrijf aangekocht, op een strategische locatie nabij het geitenbedrijf in Rijkevoort. Hierdoor kunnen we de benodigde arbeid efficiënt verdelen over beide locaties.

 

Samen met onze medwerkers en enkele ZZP-ers zorgen wij dat alle werkzaamheden worden uitgevoerd. Elke locatie heeft een bedrijfsleider die verantwoordelijk is voor de dagelijkse werkzaamheden op zijn/haar locatie. De bedrijfsleider stuurt de medewerkers en ZZP-ers aan die op zijn locatie werken. In totaal werken ca 55 medewerkers voor Vecunda. Goede/enthousiaste medewerkers zijn essentieel voor het succes van onze onderneming.

Tijdlijn

2005

Uitbreiding van het bedrijf tot 180 melkkoeien.

2007

Start van de opfok van 1.800 geitenlammeren en bouw van de eerste melkgeitenstal in Rijkevoort.

Gestart met de opfok van 1.800 geitenlammeren en de bouw van de eerste melkgeitenstal in Rijkevoort.

Eerste vaste medewerker aangenomen.

2009

Aanwezigheid van 3.800 geiten in Rijkevoort.

2011

Start van een melkhandel (Sanimèl) in samenwerking met Farmel.

2013

Fusie melkveebedrijf familie Peters uit Oploo & familie Rongen uit Rijkevoort.

2015

Vergunning voor het melkveebedrijf wordt onherroepelijk verleend.

Aankondiging van fosfaatrechten door de landelijke overheid, wat de plannen voor het melkveebedrijf beïnvloedt. Deze worden geparkeerd.

Verkoop van 50% van Sanimèl aan Ausnutria en fusie van Sanimèl en de melkhandel van Ausnutria tot HGM.

2017

Aankoop van een melkgeitenlocatie in Ambt Delden.

2018

Verkoop van resterende belang in geitenmelkhandel aan Ausnutria.

2019

Start nieuwbouw melkveebedrijf in Oploo.

2020

Begin van het melken in de nieuwe stallen voor melkkoeien.

2021

Aankoop van een vleeskuikenbedrijf.

Verkoop van de dieren op de locatie Sassekamp 6 aan een collega melkgeitenhouder. Doelstelling was om een CAE vrije veestapel te fokken. Dit resulteert in een betere gezondheid, minder uitval en een hogere melkproductie en niet onbelangrijk, meer werkplezier.

2022 - 23

Herbevolking van de stallen in Rijkevoort met melkgeiten uit eigen aanfok. (locatie Ambt Delden)

2023

Volledige bezetting van locatie Ambt Delden met ongeveer 5,000 melkgeiten.

Vrachtwagens.png
Tractor.png

Over ons

Vecunda is een agrarisch bedrijf waar kennis en traditie samenkomen. Vecunda weerspiegelt onze passie voor ondernemen in de agrarische sector. Terwijl veel bedrijven zich beroepen op hun geschiedenis, draait Vecunda om meer dan alleen traditie; het is een plek waar traditie en vooruitstrevend ondernemen hand in hand gaan.

Wat Vecunda echt onderscheidt, is onze bedrijfscultuur. Bij Vecunda behandelen we iedereen gelijk, ongeacht hun positie of achtergrond. Een van onze kernuitspraken is: ''Samen elke dag een beetje beter doen.'' Alleen kunnen we niets, we doen het samen als team. Deze gedachte, het streven naar dagelijkse groei en verbetering, is diep verankerd en duidelijk merkbaar binnen ons bedrijf. We zijn voortdurend bezig met het inspelen op de nieuwste marktontwikkelingen. Dankzij de toewijding en passie van onze medewerkers is dit proces niet alleen productief, maar levert het ook veel arbeidsvreugde op.

Ondernemersprijs

In de schouwburg Cuijk vond op woensdag 8 november de bekendmaking van de winnaars van de Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg 2023. De 27ste editie van de Ondernemersprijs had als thema: ‘Verhalen die raken’. De drie genomineerden waren dit jaar: Martien Rongen, Antoon van der Horst en Piet Schrijen. Met trots mogen wij delen dat we de juryprijs 2023 in ontvangst hebben mogen nemen. De Publieksprijs werd gewonnen door Antoon van der Horst van der Horst Aannemers en werd daarmee bij het publiek als topfavoriet gekozen.

Martien Rongen “met enige aarzeling hebben we ja gezegd tegen de nominatie voor de Ondernemersprijs. Met veel plezier, en respect voor de overige genomineerde en de organisatie, kijken we erop terug. Het wat een fantastische avond die nog lang in ons geheugen gegrift blijft. Een compliment aan ons hele team, zowel Vecunda als Vitalvé, dat wij als team deze prijs in ontvangst hebben mogen nemen”
 

bottom of page